Schoonmaak
Door: albertvermeij
Blijf op de hoogte en volg Albert
03 Oktober 2013 | Zweden, Bjärnum
TORRARP-BJÄRNUM
Schoonmaak
Vandaag staat in het teken van het huisje schoonmaken en de spullen inpakken.
Half negen waren we pas uit bed. Heelrijk rustig aangedaan. Na het ontbijt hebben
we de levensmiddelen in de dozen ingeruimd en vanuit de koelkast in de koelbox.
De zoon van de verhuurster heeft de stand van de elektriciteit opgenomen. In Zweden
gaat koken, verwarming op elektriciteit. Gas wordt hier niet gebruikt. Zelf hebben ze
wel een open haard waar ze de kamer mee verwarmen. De kosten voor 2 weken
elektriciteit valt ons reuze mee. We zijn slechts 150 Zweedse kronen (18 euro) kwijt.
Daarbij voor 3 personen à 100 Zw.kronen bedlinnen opgeteld, want Erik heeft hier natuurlijk ook 3 nachten geslapen. Waren we in totaal 450 Zw.kronen (54 euro) kwijt. De laatste nacht
was for free, zei de zoon. We hebben nog een poosje over de vakantie gepraat. Dat wij in Juni naar Kroatië met auto en caravan gingen. Hij was een keer in Bulgarije met het vliegtuig geweest. Daar kon je voor de helft goedkoper eten als hier in Zweden. Ik zei dat dit ook in Kroatië het geval was. Hij vroeg of wij ook bergen in Nederland hadden. Ik zei dat wij alleen
maar heuvels hadden in het zuiden en midden van het land. Dat wij de Vaalserberg al een berg noemen. In Noord-Zweden, vooral tegen Noorwegen aan, hadden ze bergen van iets boven de 2000 meter. Hij vond dat we ze hier in Zweden ook te veel Marokkanen hadden.
Ik zei dat we er bij ons nog veel meer hadden. Maar dat de marokkanen in eigen land veel
viendelijker waren. Hij was door ook een keer geweest net als wij. Wij waren in ieder
geval welkom, mochten we nog een keer willen komen. Ik zei dat het hier erg mooi was
en dat het huisje prima was. Maar mocht ik weer eens naar Zweden komen ik graag een ander
gedeelte van het land zou willen bezichtigen. Stockholm was erg mooi zij hij. En mocht ik
een huisje willen huren noordelijker. Het beter is te vliegen en een auto te huren i.v.m. de
grote afstand. Wie weet ooit nog eens. We nemen afscheid van elkaar en hij en ik moeten aan
de slag. Corry is al bezig en ik neem het stofzuigen van haar over. Met een kleine 3 uur hebben we alles aan kant en gaan we na de lunch even naar het dorp geld halen en nog een paar boodschappen doen. Voordat we naar de winkel gaan nemen we nog even een weggetje
naar Ramberga 1 km. We komen weer over een halfverhard weggetje door bos met kleine
stukjes weiland, waar dan ook een boerderijte bevindt. Een paar huisjes bij elkaar moet dan
het gehucht Ramberga zijn geweest, want een plaatsnaambordje staat niet bij het gehucht aangegeven. Op een gegeven moment zien wij een bordje 3km Ramberga naar de richting
waar wij vandaan kwamen. We houden links aan en op een gegeven moment komen wij
in het plaatsje Matteröd uit, die ons weer in de richting van Bjärnum brengt. Naar de bank- automaat en de supermarkt. Kopen o.a. nog een knäckebröd in het rond, formaat LP, en gaan
terug naar het huisje. We rekenen af met de verhuurster, die wij voor het gemak deze vakantie, Oma hebben genoemd. Haar zoon heeft een zoon en een dochter, dus vandaar.
Nu blijkt dat zij het andere huisje niet ook verhuurd, zoals wij dachten. Ze heeft daar een Stoffenwinkel aan huis en waarbij zij ook op bestelling gordijnen voor de mensen naait in
haar atelier. Jammer dat we met haar niet goed communiceren omdat zij alleen maar Zweeds spreekt. Het is een heel aardig vrouwtje. Daarna drinken we een kop koffie, lopen een stukje het achterliggende land bij het huisje in tot aan het bos en gaan dan wat voor onszelf nog doen. De reistassen hadden we inmiddels al grotendeels weer ingepakt staan.