Regensburg - Duga Resa
Door: Albert Vermeij
Blijf op de hoogte en volg Albert
06 Juni 2016 | Kroatië, Duga Resa
Regensburg – Duga Resa; 637 km
De bestelde broodjes kunnen we om 08.00 uur bij de receptie afhalen en gelijk onze overnachting betalen. Voor die tijd hebben we als ontbijt de overgebleven broodjes van de dag ervoor opgegeten
en de caravan startklaar gezet. Gelukkig waren we de afgelopen nacht niet opnieuw opgeschrikt door onweersbuien met de bijbehorende donderslagen. Beter uitgerust dan de nacht ervoor rijden we de camping af op zoek naar een benzinestation. We willen eenmaal op de autobaan aangekomen voorlopig door kunnen rijden. Het is maandagmorgen en ook nu is het betrekkelijk rustig op de snelweg. Bij Passau passeren we de grens en zien aan de andere kant verscherpte controle ivm de
vluchtelingenstroom. Bij Knoten (Knooppunt) Wels volgen wij de borden richting Graz. In de buurt van Rottenmann gaan we aan de koffie en genieten van het uitzicht op de wonderschone Oostenrijkse bergen. Om bij Graz te komen moeten wij door twee tol-tunnels, de 5,5 km lange Bosrücktunnel en de Gleinalmtunnel van 8,3 km. In de omgeving van Graz krijgen we te maken met hevige stortbuien en zien geen hand voor ogen. Iedereen mindert gelukkig op verstandige wijze vaart. Het is nog steeds niet druk onze kant uit. Aan de andere kant is er aanmerkelijk meer verkeer.
Tot voorbij de Sloveense grens blijft het afwisselend hard, dan weer zacht regenen. Op weg naar Maribor breekt gelukkig de zon weer door het wolkendek. In 2012 toen we naar de Plitvice meren gingen, moesten we nog de stad Maribor doorkruizen. Anno 2016 kunnen we ook hier op de snelweg er omheen rijden en scheelt dat oponthoud. Zelfs de paspoortcontrole tussen Slovenië en Kroatië levert geen wachttijd op omdat we gelijk aan de beurt zijn. Bij de passage van Zagreb gaan onze gedachten uit naar 2004, toen wij hier op een camping hebben gestaan en de stad hebben bezocht.
Er hing toen een muur van muggen om onze caravan heen, verschrikkelijk gewoon!!
Camping Slapic in Duga Resa
Onze eind- bestemming is een camping nabij de Plitvice-meren. Voordat wij de (tol)snelweg bij Karlovac verlaten ziet Corry een bord met Camping Slapic erop. Aangezien het al in de namiddag is hebben wij eerlijk gezegd geen zin om nog een heel eind naar de Plitvice-meren door te rijden. In Karlovac zien wij dat het 13km naar Camping Slapic is. Dat lijkt mij voor nu een prima afstand. We zien ook nog een bord van een ander camping, die te volgen blijkt geen succes. Uiteindelijk komen wij aan in het dorp Duga Resa waar de camping zich bevindt, gelegen aan een mooie rivier die luister naar de naam Mreznica. We worden op de receptie welkom geheten door een vriendelijke dame en heer. Dichtbij stallen we onze caravan en zien dat wij niet de enige Nederlanders zijn. Integendeel, de camping is met redelijk wat landgenoten gevuld. Zodra wij de caravan hebben neergezet en ons gesprek met de nederlandse overburen hebben beeindigd, gaan wij naar het restaurant op de camping. Deze ziet er heel gezellig uit. De bedieningsruimte wordt overkapt door een levensgrote stevige parasol. In het midden bevindt zich een watervalbouwwerkje. Langs het restaurant stroomt de Mreznica. In afwachting van ons eten bekijken we de place-mat die voor ons ligt. De tekening beeld o.a. een caravan en een tentje uit, is over nagedacht en ziet er grappig uit. Het eten smaakt voortreffelijk. Voldaan stappen we op en lopen nog even naar de rivier. En vergapen ons aan de al eerder vermelde schoonheid van de rivier. Wij hebben trek in een bakkie koffie en nuttigen die op onze kampeerstoelen voor de caravan. Althans dat was de bedoeling. We zaten nog maar net en het
begint te regenen. Snel de stoelen in de auto en binnen maar verder opdrinken. De doucheruimte hadden we al verkend nadat we van de rivier naar onze caravan waren gelopen. Ze zagen er keurig netjes uit en voordat we ons bed indoken hebben we van een lekkere douche genoten. Morgen het laatste deel van ons traject naar het zuiden van Kroatië.