Het uiterste Zuid-westen van Europa
Door: Albert Vermeij
Blijf op de hoogte en volg Albert
29 Oktober 2018 | Portugal, Albufeira
De “Ponta de Sagres” is het broertje van “Cabo Sao Vincente” die 5 km verderop ligt en van hieruit te zien is aan de andere kant van de baai. Hier begint de zogeheten Barlaventokust.
Erik gaat terug naar Albufeira en gaat onderweg nog op zoek naar van die torentjes die op schoorstenen van de open haarden op de huizen staan. Daarbij moet hij ook nog langs de Lidl voor de nodige boodschappen. Wij gaan richting de vuurtoren van “Cabo Sao Vincente”. Om deze rotskust stroomt de Atlantische Oceaan langs de zuidkust van Portugal richting de Straat van Gibraltar waar de continenten Europa en Afrika elkaar bijna aanraken. Daar zijn wij hier bijna duizend kilometer van verwijderd. Hier staat de bekende 150 jaar oude 24m hoge vuurtoren van “Cabo Sao Vincente” met zijn vuurrode top en trotseert de onherbergzame eenzaamheid. Met een zichtwijdte van 90km is het licht van zijn 3000-watt lampen veel sterker dan dat van de andere langs de atlantische kust gelegen vuurtorens. Hij biedt elke dag aan 200 voorbijvarende schepen een oriëntatiepunt. Op de weg terug naar Sagres bevindt zich tussen de rotskliffen een druk bezochte baai waar surfers in de branding hun hart ophalen. Na deze stop rijden we nog door Sagres van het bekende Portugese biermerk. Sagres heeft zijn roem echter noet van het bier. De bierbrouwers bedienen zich juist van de 500 jaar voortdurende legendarische oude status. “Infante Dom Henrique” genaamd Hendrik de Zeevaarder, de inspirator van de grote ontdekkingsreizen had hier zijn werkplaats. Ondanks de aangename en ongedwongen sfeer stelt het stadje Sagres niet veel voor. Vanuit Sagres gaan we op de weg terug naar Lagos. Ten zuiden van Lagos bevinden zich een 2 km lange rots-sculpturenlandschap die zich uitstrekt tot aan de vuurtoren “Ponta da Piedade”. Wij beperken ons tot de omgeving van “Ponta da Piedade”. Ik daal de 200 treden naast de vuurtoren af,
vergaap me aan de mooie rotssculpturen die natuur in al zijn schoonheid eeft achtergelaten doordat eeuwenlang de zee tegen de rotsen heef aangebeukt. corry blijft op een hoger niveau van het adembenemend uitzicht genieten. De steile treden zijn voor haar fysiek te zwaar. Gezien het late tijdstip van de middag laten we het historische centrum van Lagos voor wat het is. Wellicht hebben we op een andere dag de gelegenheid dit stadje te bezoeken.